Stoppen, stilstaan en kijken’, is een van de slogans van onze stichting. En dat is precies waar we nu toe gedwongen zijn. Hoe bijzonder is het dat een virus, dat mensen de adem ontneemt, de aarde de ruimte biedt om op adem te komen.

Niet voor iedereen geldt dit. De werknemers in de zogenaamde cruciale beroepen werken zich een slag in de rondte en laten zien waar het om draait: gezondheid, voeding, contact en een dak boven je hoofd.

Ik lees over complottheorieën en over de wraak van moeder natuur. Men heeft behoefte er betekenis aan te geven. Want wat als dit ‘zomaar’ gebeurt? Dat maakt onzekerheid vele malen groter. Ik lees over angst, het gemis aan contact en eenzaamheid en de pijn van niet-aanraken.

Bij mijzelf merk ik berusting. Mijn agenda is bijna leeg en er ontstaat ruimte in míjn leven. Ik ervaar de wens om iets te betekenen. Hoe kunnen we met onze stichting bijdragen en hulp bieden aan diegenen die het nodig hebben? Diegenen die bang en alleen zijn of iemand verloren hebben. Die hun baan of inkomen verliezen? De zorgwerkers die nu dichter bij de dood staan dan ooit?

Wat kan onze stichting doen? En wat kan ik doen? En voor wie doe ik het eigenlijk? Waarom wil ik van betekenis zijn? Wie ben ik nog als ik niets doe? In mijzelf is het proces van bezinning volop aan de gang.

‘Stoppen, stilstaan en kijken’. Ik zit midden in het kijken. Ik kijk naar binnen, ervaar en kijk om me heen. Gaan we straks weer op de ‘oude’ voet verder? Zal de mensheid veranderen? Verandert het economische model van groei naar een model van wereldwijde, grenzeloze gelijkheid? Met respect voor de natuur? Is het hoop of een kans?

En als ik dan alleen in de natuur ben, zonder anderen om mij heen, stop ik even. Ik adem diep in en realiseer me dat, los van alle gehechtheid aan mens en materie, dat het enige is wat ik nu nodig heb: Ademruimte.

Robin Zuidam, voorzitter Stichting Het Bezinningshuis

Het Bezinningshuis is tijdens deze crisis bereikbaar via telefoon, chat, e-mail en beeldbellen. Daarnaast is de stichting onderdeel van het LuisterVerbond dat dagelijks ZOOM-bijeenkomsten organiseert om te delen over wat deze crisis met ons doet. Informatie vind je hier.

Deze website is gemaakt door Project Icarus.

Project Icarus is een uitdagende en leerzame plek voor jongvolwassenen met een beperking die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van computers en ICT.

Wil je ook je website laten maken door Project Icarus?

Klik hier