Het Bezinningshuis

Blog en reacties

Op deze pagina houden wij een blog bij waarin we beschrijven wat wij op ons pad naar de realisatie van Het Bezinningshuis allemaal tegen zijn gekomen en wat er thans speelt in en rond het huis. De tegenslagen en hobbels op de weg, maar ook de ontroerende ontmoetingen en aanmoedigingen. Onderaan de pagina is er de mogelijkheid om een reactie achter te laten in het gastenboek of de reacties van anderen te lezen.

Veel leesgenot!


Presentatie kwalitatieve behoefte onderzoek

Afgelopen woensdag hebben de studenten van de faculteit gezondheidszorg aan de Hogeschool Utrecht de resultaten gepresenteerd van het kwalitatieve behoefte onderzoek naar het Bezinningshuis. Ten eerste was het voor ons hartverwarmend om te zien hoe deze groep jonge mensen met volle overgave en betrokkenheid hebben gewerkt aan dit onderzoek! Mooi ook om te horen hoe het proces voor hen is verlopen. Het contact met ons, de interviews met de respondenten en wat het voor hen heeft betekend. Indrukwekkend!

We zullen het onderzoek binnenkort in zijn geheel op onze website publiceren, maar om alvast een tipje van de sluier op te lichten, hierbij de highlights:

  • Er is behoefte.
  • Het moment is echter erg belangrijk. Vlak na een diagnose is er vooral chaos en wellicht nog enige hoop. Later in dit proces kan en zal (volgens de respondenten) bij een aanzienlijke groep behoefte ontstaan naar bezinning en verdieping op een locatie als het Bezinningshuis. Als er echter nog zicht is op een stukje horizon, zal men niet direct behoefte voelen. Dan is de focus gericht op hoop en overleven.
  • Het blijkt dat complementaire zorg (toegevoegde zorg zoals meditatie, groepsgesprekken, creatieve workshops) zelfs de pijnmedicatie kan verminderen.
  • Men heeft er ook wel een financiele bijdrage voor over, maar dat zal niet voor iedereen weg gelegd zijn. We moeten dus zorgen dat minder bedeelden ook in het huis terecht kunnen. Dit dient dan op een andere wijze gefinancierd te worden.
  • Het is ook fijn als er niet alleen maar naar de (on) eindigheid en de dood gekeken wordt. Er mag ook ruimte zijn voor een lach en luchtigheid tijdens een weekend in het Bezinningshuis.
  • De privacy vindt men erg belangrijk. Een eigen kamer, met eigen was- en douchegelegenheid en keukentje zijn in die zin zéér welkom.

Al met al een uitkomst die voor ons niet geheel verrassend is en in ieder geval veelbelovend!

De komende weken laten wij ons kwantitatieve onderzoek uitwerken en analyseren door een professioneel onderzoeker. De twee onderzoeken zullen we weer door een derde, onafhankelijke professional laten lezen en er een analyse van laten schrijven. De volgende stap dus..... Spannend, maar mooi om te kunnen doen!

We hebben in ieder geval aan de studenten beloofd dat zij de eerste steen of het naambordje mogen leggen, ophangen. We kijken er nu al naar uit.

Fijne week!

Hilda en Robin Zuidam

p.s. Over de foto: die zelfde avond hebben we met vrienden een prachtige zonsondergang mogen aanschouwen tijdens een boottochtje over de Eem. Dat brengt je weer even terug naar de essentie, waar je het allemaal voor doet. Dankbaar!

comments powered by Disqus